Melžimo higienos ir 12 auksinių melžimo taisyklių

Alfa Laval Agri Lietuva

Pienininkystės ūkiuose pieno kokybei pagerinti melžiant siūlo laikytis:

  1. Sekite tešmens sveikatingumą, tirdami pieną mastito testu kartą per mėnesį.
  2. Numatykite melžimo tvarką. Pirmiausia melžkite jauniausias apsiveršiavusias karves, tada senesnias, o paskutines - gydomas karves, kurių pieno negalima pristatyti į pieninę.
  3. Naudokite pirmųjų čiurkšlių puodlį pirmosioms 3 pieno čiurklėms. Nemelžkite ant grindų. Apžiūrėkite pieno konsistenciją.
  4. Nuvalykite ir nušluostykite spenius prieš melžimą. Vieną šluostę naudokite tik vienai karvei. Labai purvinus spenius pirma nuplaukite šiltu vandeniu, o tada sausai nušluostykite.
  5. Visada patikrinkite vakuumo lygį prieš melžimą. Esant žemesniam lygiui, melžimas užsitęs, o viršijus - traumuosite spenius, o tai jau didina mastito pavojų.
  6. Paruošę tešmenį, iškart užmaukite melžiklius. Karvė atleidžia pieną, praėjus 40-90 sekundžių po pirmųjų čiurkšlių numelžimo. Prieš užmaunant melžiklius ant spenių, jie neturi įsiurbti oro, o tuo labiau vandens ir mėšlo. Vakuumo ir pieno žarnų ilgis turi būti teisingas.
  7. Neperlaikykite melžiklių! Labai padeda pieno tėkmės indikatoriai, melžimo įrengimai su Duo-vac sistema, automatiniu melžimo sustabdymu.
  8. Prieš nuimant melžiklius, patikrinkite, ar tešmuo tuščias. Nuimkite melžiklius po vakuumo tiekimo nutraukimo ir visus iš karto.
  9. Nuėmę melžiklius, iškart suvilgykite ar užpurkškite spenius vilgikliu. Reguliarus vilgiklių su minkštikliais naudojimas 50% sumažina mastito kilimo galimybę.
  10. Iškart po melžimo išplaukite visą įrangą. Praskalaukite melžimo linijas šiltu vandeniu. Teisingai paruoškite tinkamą plovimo tirpalą. Ryte plaukite šarminiu plovikliu, vakare - rūgštiniu 7-10 min. Ilgesnis laikas reiškia ne tik didesnį energijos sunaudojimą, bet ir riziką vandens temperatūrai nukristi žemiau kritinės +40 laipsn.C temperatūros. Praskalaukite švariu šaltu vandeniu.
  11. Iškart po melžimo atšaldykite pieną iki +4...+6 laipsn.C. Greitas atšaldymas ilgiau išlaiko natūralias pieno baktericidines savybes, todėl bakterijos nesidaugina.
  12. Nuolat sekite melžimo rezultatus ir pieno kokybę. Laiku pagal rekomendacijos keiskite melžiklius. Teisingai laikykitės patariamo ploviklių dozavimo. Plaunant rankomis, nesivarginkite su mašininiam plovimui skirtais plovikliais, naudokite tam skirtus analogus.

Užpildykite formą ir mes su Jumis susisieksime

Privaloma užpildyti.
Privaloma užpildyti.
Privaloma užpildyti.
Privaloma užpildyti.
Privaloma užpildyti.

Susisiekite su mumis

Telefonas: +370 37 361181
Radvilų Dvaro g. 31 LT-48331, Kaunas

Pieno tyrimai puslapyje yra naudojami keturi pagrindiniia slapukų tipai.

Naršydami toliau Jūs sutinkate su būtinaisiais slapukais. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu.