Veiklos sritys
- Tyrimai atsiskaitymui už superkamą pieną
- Gyvūnų produktyvumo tyrimai
- Pieno ir jo gaminių, parduodamų tiesiogiai vartoti, sudėties ir kokybės tyrimai
- Jungtinio pieno mėginio paruošimas ligų tyrimui
- Tarplaboratoriniai palyginimai (PT)
- pieno sudėties (riebalų ir baltymų kiekio) tyrimas infraraudonosios spinduliuotės vidurinės srities matuokliais ar kitais prietaisais;
- pieno užšalimo temperatūros tyrimas termistoriniais krioskopais ir užšalimo temperatūros patikrinimas infraraudonosios spinduliuotės vidurinės srities matuokliais ar kitais prietaisais;
- inhibitorinių medžiagų likučių nustatymas piene.
- Pašarų tyrimai
- Paslaugos pagal užsakovų pageidavimus
Pieno sudėties ir kokybės tyrimai atsiskaitymui už superkamą pieną visiems pieno gamintojams, parduodantiems pieną pieno perdirbimo (supirkimo) įmonei, atliekami pagal ŽŪM patvirtintas Pieno supirkimo taisykles. Pagal laboratorijoje atliktus tyrimo rezultatus pieno perdirbimo (supirkimo) įmonė atsiskaito su pieno gamintojais už superkamą pieną.
Gyvūnų produktyvumo tyrimai atliekami pagal ŽŪM patvirtintas Pieninių gyvūnų produktyvumo tyrimų organizavimo taisykles.
Bendrovė tvarko gyvulių pirminę veislininkystės apskaitą, pieninių veislių gyvuliams nustato pieno primilžį, paima kontrolinius pieno mėginius, organizuoja jų ištyrimą ir kalibruoja pieno kiekio matavimo priemones. Pirminius apskaitos duomenis perduoda VĮ „Žemės ūkio duomenų centrui“, konsultuoja gyvulių laikytojus produktyvumo didinimo, produkcijos kokybės gerinimo, gyvulių sveikatingumo ir kitais su pieno ūkio tvarkymu susijusiais klausimais.
Vadovaujantis 2015 m. birželio 25 d. Lietuvos Respublikos ūkio subjektų, perkančių-parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo 3 straipsnio 3 dalies 5 punktu, UAB „Pieno tyrimai“ yra įgaliota tirti pieno sudėtį ir kokybę pagal Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimus, patvirtintus Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2017 m. gruodžio 22 d. įsakymu Nr. B1-826 „Dėl Vietinei rinkai mažais kiekiais gaminamų ir tiekiamų gyvūninio maisto produktų veterinarijos reikalavimų patvirtinimo“.
Pieno gamintojas turi įvertinti žalio pieno kokybės ir sudėties rodiklius ne rečiau kaip vieną kartą per ketvirtį UAB „Pieno tyrimai“ Laboratorijoje. Atliktų tyrimų rezultatai yra pateikiami tyrimo protokole.
Siekiant įgyvendinti gyvūnų užkrečiamųjų ligų kontrolės reikalavimus, enzootinės galvijų leukozės ir bruceliozės kontrolei vykdyti UAB „Pieno tyrimai“ iš kontroliuojamų ir nekontroliuojamų karvių bandų paimtų pieno mėginių paruošia jungtinius pieno mėginius ligų tyrimams atlikti. Paruošti jungtiniai pieno mėginiai pristatomi Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui enzootinės galvijų leukozės ir bruceliozės tyrimams atlikti.
Lietuvos pieno perdirbimo įmonėms ir kitoms laboratorijoms, atliekančioms žalio pieno mėginių tyrimus, organizuojami tarplaboratoriniai palyginimai (PT):
Tarplaboratoriniai palyginimai sudėties ir užšalimo temperatūros tyrimui ruošiami vieną kartą per mėnesį, o inhibitorinių medžiagų likučių nustatymui piene - du kartus per metus (vasario ir spalio mėnesiais).
Tarplaboratorinių palyginimų (PT) tyrimų statistinis įvertinimas atliekamas pagal parengtą Tyrimų kokybės tikrinimo (PT) statistinio įvertinimo metodiką (pdf).
UAB „Pieno tyrimai“, būdama pasaulinio Eurofins Agro NIRS žemės ūkio ir pašarų tyrimų tinklo partnere, atlieka pašarų mitybinės vertės nustatymą. Tiriamos 68 pašaro rūšys bei nustatomas 21 parametras. Gauti tyrimo duomenys (spektrai) siunčiami į Olandijos Eurofins Agro laboratoriją, kuri juos analizuoja ir išduoda ne tik tyrimo rezultatų protokolą, bet ir išsamių pašaro kokybės ir mitybinės vertės įvertinimą bei rekomendacijas ir pašarų gamintojams. Iš Olandijos Eurofins Agro laboratorijos gautame tyrimo protokole be įprastinių rodiklių pateikiamas ir jų atitikimas normos riboms bei siloso tinkamumo atrajotojų virškinimo sistemai analizė, kuri leidžia tinkamai subalansuoti racioną dabar ir išvengti klaidų jį ruošiant ateityje.
Pagal užsakovo pageidavimus gali būti atliekami papildomi pieno sudėties ir kokybės tyrimai ir jų rezultatų analizė.
Užsakovo pageidavimu tiekiami kontrolinio pieno mėginiai sudėties tyrimo prietaisų darbo stabilumo patikrinimui.