Archyvas


Konferencija „Pieno sektoriaus techninio reguliavimo Rusijoje ir muitų sąjungoje aktualūs klausimai ryšium su norminio dokumento TR TC 033/2013 „Pieno ir pieno produktų sauga“ įsigaliojimu„

2014 m. vasario 18-19 d. VĮ „Pieno tyrimai“ vyko praktinė konferencija pieno srities specialistams „Pieno sektoriaus techninio reguliavimo Rusijoje ir muitų sąjungoje aktualūs klausimai ryšium su norminio dokumento TR TC 033/2013 „Pieno ir pieno produktų sauga“ įsigaliojimu„. Konferencijoje pranešimus skaitė lektorės iš Rusijos dr. Larisa Abdulajeva ir dr. Svetlana Abrosimova. Rusijoje keičiami pieno ir pieno produktų kokybės standartai, o pradedama nuo naujos produktų sertifikavimo tvarkos, kuri, tiesa, su ilgoku pereinamuoju laikotarpiu ( iki 2015 m. pabaigos), įsigalios nuo šių metų gegužės 1 dienos. Taigi norintys ir toliau prekiauti šioje rinkoje jau dabar turi iš naujo įdėmiai išnagrinėti būsimus reikalavimus. Nors ES rinkoje pieno kokybės reikalavimai yra bene aukščiausi pasaulyje, tačiau norintiems pieno produktus eksportuoti į Rusiją, reikia įvertinti ir šioje rinkoje galiojančius reikalavimus. „Rosstandart“ Rusijos pieno sąjungai suteikė teisę vadovauti Techniniam standartizacijos komitetui rengiant visus su pieno produktų kokybe susijusius Rusijos federalinius įstatymus bei techninius reglamentus, kurie veikia ne tik Rusijoje, bet ir visoje Muitų sąjungoje (ją sudaro Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas) bei NVS ( dar 11 valstybių) šalyse. „Mokymų Lietuvoje tikslas - perdirbimo įmonių specialistams suprantamai paaiškinti naujų standartų niuansus“, - sakė Larisa Abdulajeva, be paminėtų pareigų, jau devintus metus einanti Rusijos Techninio standartizacijos komiteto atsakingosios sekretorės pareigas. Ekspertė pripažino, kad Rusijoje ir Muitų sąjungoje įstatymai kol kas keičiami dažnokai. Tačiau stebėtis neverta, nes bendra trijų valstybių (Muitų sąjungos) rinka dar tik formuojasi, todėl derinant nacionalinius įstatymus keičiami ir standartai.

VĮ „Pieno tyrimai“ kvietimu surengtoje konferencijoje ekspertė Larisa Abdulajeva ir jos kolegė Rusijos pieno standarto normatyvinių dokumentų grupės vadovė Svetlana Abrosimova Lietuvos pieno perdirbimo įmonių bei jas kontroliuojančių tarnybų specialistams pristatė pagrindinius teisės aktus, kurių reikės laikytis eksportuotojams. Lietuviai su įsigaliojusiais bei artimiausiu laiku įsigaliosiančiais įstatymais susipažino jau anksčiau, tačiau ekspertės įstatymus pristatė konkrečiau. Dvi dienas trukę mokymai Lietuvos perdirbimo įmonėms leis efektyviau vykdyti eksporto kontrolę, nes neįsigilinę į standartus kartais atlieka ir nereikalingų darbų – tiesiog bandoma apsidrausti. Rusijos ekspertės atskleidė įstatymų niuansus - ką būtina atlikti ir kokie reikalavimai yra rekomendacinio pobūdžio, taigi nebūtini, o kurie yra esminiai.

VĮ „Pieno tyrimai“ atstovai būdami Tarptautinės pienininkystės federacijos (International Dairy Federation, IDF) nariais, patys aktyviai dalyvauja rengiant ir leidžiant naujus IDF ISO tyrimo metodų standartus, aktualius pieno sektoriui, todėl puikiai žino, kad atsiradus naujam norminiam dokumentui ir su juo susipažinus neretai praktikoje susiduriama su tam tikromis, nestandartinėmis situacijomis, kai iškyla klausimas, o kaip konkrečiu momentu pritaikyti naujus reikalavimus, kaip galbūt interpretuoti naujo dokumento nuostatas. Tai ir įtakojo VĮ „Pieno tyrimai“ imtis iniciatyvos bei surengtį mokomąją konferenciją Lietuvos pieno perdirbėjams, nes niekas kitas geriau negalėtų išaiškinti kaip taikyti naujo norminio dokumento reikalavimus kaip tie, kurie patys šiuos standartus kūrė. Taip pat konferencijos metu pieno perdirbėjai ne tik nagrinėjo standartus, bet ir gavo patarimų, kaip įmonės pačios galėtų ir turėtų atlikti produktų testus, kad šie atitiktų naujausius Rusijos reikalavimus.


Populiarios nuorodos



UAB „Pieno tyrimai“
Juridinių asmenų registras
Įmonės kodas: 233816290
PVM kodas: LT338162917
Atsiskaitomosios sąskaitos:
AB SEB bankas LT687044060005371898
AB SEB bankas LT577044060007890119
AB „Swedbank“ LT317300010002410530
Luminor Bank AS LT734010042500030508
Adresas: Radvilų Dvaro g. 31,
LT-48331 Kaunas
Tel.: +370 37 361181
E-paštas:


 Pieno mėginiai priimami visą parą,
  septynias dienas per savaitę*
plačiau...












Informacija atnaujinta 2024 04 25
Kopijuoti, platinti be UAB „Pieno tyrimai“ sutikimo DRAUDŽIAMA