DUK

Noriu išsitirti pieną. Kur kreiptis?

Išsitirti pieno mėginius gali kiekvienas pieno gamintojas ar jo vartotojas. Užsakovas mėginius gali atsivežti pats arba perduoti per UAB „Pieno tyrimai“ vairuotoją - ekspeditorių. Mėginių pateikimo metu užsakovas apmoka už tyrimus pagal įmonėje patvirtintus tyrimo įkainius, o, pageidaujant tyrimo protokolą gauti paštu, jis apmoka ir pašto išlaidas.

Nesisteminiai(komerciniai) pieno mėginiai priimami kiekvieną dieną, visą parą. Tyrimo rezultatai pateikiami kitą darbo dieną nuo 9 val.


Kur turi kreiptis pieno statytojai, jei nesutinka su pieno tyrimų rezultatais?

Skundus dėl atliekamų pieno tyrimų, pieno punktų supirkėjų darbo bei pieno mėginių falsifikavimo priima Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sudaryta Pieno sudėties ir kokybės rodiklių vertinimo ir nagrinėjimo komisija, į kuriągalite kreiptis telefonu +370 52 491708 arba skambinti į UAB „Pieno tyrimai“ telefonu +370 37 363653. Visi gauti skundai, susiję su sisteminių tyrimų rezultatais, bus perduoti tirti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Pieno sudėties ir kokybės rodiklių vertinimo ir nagrinėjimo komisijai. Todėl skundžiantis dėl konkrečių tyrimų, prašome pateikti savo duomenis: kokiai pieninei parduodate pieną, rajoną, punktą, knygelės numerį, gyvūnų laikymo vietos kodą (GLVK) ir savo adresą. Jų nepateikus, skundo negalėsime ištirti.


Kaip greičiau sužinoti pieno tyrimų rezultatus?

UAB „Pieno tyrimai“ kiekvieną užsiregistravusį pieno gamintoją apie pieno tyrimo rezultatus gali operatyviai informuoti SMS žinute (už žinutę sumoka gavėjas) ir elektroniniu paštu. SMS žinutės ir duomenys elektroniniu paštu išsiunčiami tuoj pat kai jie patenka į duomenų bazę atspausdinus tyrimų protokolus. Jei norite užsisakyti šias paslaugas ir sužinoti pieno tyrimų rezultatus,Jums reikia paskambinti tel. +370 37 363653 arba mob. tel. +370 687 52256 ir pateikti: savo mobilaus telefono numerį, abonento operatorių bei gyvūnų laikymo vietos kodą (GLVK), elektroniniu paštu norintiems gautirezultatus dar ir elektroninio pašto adresą.


Kaip sužinoti pieno tyrimų rezultatus internete?

Kiekvienas pieno gamintojas savo tyrimų duomenis gali pasižiūrėti mūsų interneto svetainėje www.pieno-tyrimai.lt. Rezultatų ieškoti skiltyje Duomenys -> Pieno gamintojams,tyrimai atsiskaitymui už superkamą pieną, pasirenkant Jums priimtiną variantą:
1.Pieno gamintojo pieno tyrimų duomenys randami pagal unikalų gamintojo kodą.
2.Punkto pieno gamintojų arba konkretaus gamintojo pieno tyrimų duomenys naudojant pakopinę užklausą. Pasirenkate įmonę kam priduodate pieną, pasirenkate rajoną, punktą, ir spaudžiate gamintojai, kur pasirenkate savo knygelės numerį.
Kontroliuojamų karvių pieno tyrimų duomenis galima sužinoti skiltyje Duomenys -> Kontroliuojantiems gyvulius. Informacija ūkininkams apie karvių pieno tyrimus, renkatės rajoną ir įvedate ūkininko kodą.


Kaip skaičiuojamas somatinių ląstelių bei bendro bakterijų skaičiaus geometrinis vidurkis?
Kada neskaičiuojamas geometrinis vidurkis?

Geometrinio vidurkio skaičiavimas:

  1. Somatinių ląstelių skaičiaus (SLS) ir bendro bakterijų skaičiaus (BBS) geometrinių vidurkių skaičiavimo laikotarpiai nustatomi pagal mėginių paėmimo datas.
  2. Somatinių ląstelių skaičiaus geometrinio vidurkio skaičiavimui įtraukiami visi SLS rezultatai už einamąjį įskaitinį tiekimo laikotarpį ir už 6 praėjusius įskaitinius tiekimo laikotarpius (3-jų mėnesių laikotarpis). Geometrinis vidurkis gaunamas sudauginus visus per minėtą laikotarpį atliktų tyrimų rezultatus ir ištraukus tokio laipsnio šaknį, kiek yra dauginamųjų.
  3. Bendro bakterijų skaičiaus geometrinio vidurkio skaičiavimui įtraukiami visi BBS rezultatai už einamąjį įskaitinį tiekimo laikotarpį ir už 4 praėjusius įskaitinius tiekimo laikotarpius (2-jų mėnesių laikotarpį). Geometrinis vidurkis gaunamas sudauginus visus per minėtą laikotarpį atliktų tyrimų rezultatus ir ištraukus tokio laipsnio šaknį, kiek yra dauginamųjų.
  4. Abiem rodikliams geometriniai vidurkiai pradedami skaičiuoti atsiradus 2 tyrimų rezultatams.
  5. Geometriniam vidurkiui apskaičiuoti naudojami visų per nustatytą laikotarpį atliktų kokybės tyrimų duomenys pagal Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) gamintojui suteiktą gyvūnų laikymo vietos kodą (GLVK), nesvarbu kokiai įmonei parduodamas pienas.
  6. Geometrinio vidurkio apskaičiavimo laikotarpis nustatomas nuo paskutinio mėginio paėmimo tyrimui datos.
  7. Jeigu pieno mėginiai atvežti supirkimo atnaujinimui, tyrimų rezultatai netraukiami į geometrinio vidurkio skaičiavimą.
  8. Po pieno supirkimo atnaujinimo geometrinis vidurkis pradedamas skaičiuoti iš naujo.


Kas yra inhibitorinės medžiagos ir kaip jos atsiranda piene?

Inhibitorinės medžiagos - tai visos medžiagos, kurios stabdo mikroorganizmų dauginimąsi. Tai gali būti antibiotikai, dezinfekuojančios, įvairios konservuojančios medžiagos, cheminės ir biologinės kilmės inhibitoriai. Inhibitorinių medžiagų piene atsiranda: kai ne tik gydomų karvių pienas neatskiriamas, bet ir kai prieš užtrūkinant karvei buvo sušvirkšti ilgo veikimo antimastitiniai preparatai ir karvė atsivedė anksčiau nei buvo numatyta; karves šeriant pašarais, skirtais penimiems gyvuliams; šeriant supelijusiais, mikotoksinais užterštais pašarais; kai patenka dezinfekcinių medžiagų (prastai išplaunama melžimo, aušinimo įranga, pieno indai, rankos bei tešmuo, naudojami netinkami plovikliai), kai bandoje yra sergančių mastitu karvių.


Paaiškinkite apie pieno supirkimo nutraukimą ir laikotarpius, kai pienas neatitinka reikalavimų?

Jeigu apskaičiuotas pieno bendro bakterijų skaičiaus ar somatinių ląstelių geometrinis vidurkis yra didesnis nei nurodytas Pieno supirkimo taisyklėse (somatinių ląstelių skaičius didesnis kaip 400 tūkst./ ml, užterštumas bakterijomis daugiau kaip 100 tūkst./ ml), tyrimų protokole šalia pabraukto pieno gamintojo pieno tyrimo rezultato geometrinio vidurkio spausdinamas įskaitinių tiekimo laikotarpių (-ĮL-), kuriais tyrimo rezultatai viršija reikalavimus, skaičius. Šis skaičius tyrimų protokoluose pateikiamas kiekvienam (BBS ir SLS) kokybės rodikliui atskirai. Per tris mėnesius pieno kokybės tyrimų geometriniams vidurkiams nesumažėjus iki reikalaujamų, šių pieno gamintojų tyrimų rezultatai spausdinami tyrimų protokolo skiltyje „Neatitinka PST reikalavimų“ ir nutraukiamas pieno supirkimas. Dėl leidimo atnaujinti pieno supirkimą gavimo gamintojas kreipiasi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Supirkimo atnaujinimui mėginiai siunčiami „Žaliąją linija“ tam rodikliui, dėl kurio buvo nutrauktas pieno supirkimas. Atnaujinus pieno pirkimą, geometrinis vidurkis to kokybės rodiklio, dėl kurio buvo nutrauktas pieno supirkimas, pradedamas skaičiuoti iš naujo.


Atliekant pieno tyrimus yra didelis kiekis somatinių ląstelių. Gal galima kažkaip atliekant tyrimus nustatyti jų atsiradimo, buvimo priežastį?

Somatinių ląstelių skaičius priklauso nuo gyvulio sveikatos būklės, jo amžiaus, laktacijos periodo, metų laiko, šėrimo ir laikymo sąlygų. Pagrindinė priežastis yra pieno liaukos uždegimas - mastitas. Mastitą sukelia patogeniniai ir kiti mikroorganizmai, patekę per spenių kanalus į pieno liauką. Norint nustatyti mastito sukėlėją, geriausia atlikti mikrobiologinį tyrimą ir gydyti gyvulį. Kaip tai galima padaryti, rasite skiltyje Paslaugos->Mastitų sukėlėjų nustatymas.Taip pat daug dėmesio reikia skirti tešmens priežiūrai prieš ir po melžimo.


Koks yra urėjos vidurkis?

Urėja (šlapalas arba karbamidas) yra galutinis azoto apykaitos organizme produktas. Jos kiekis piene parodo azoto ir energijos pusiausvyrą didžiajame prieskrandyje, t.y. karvių „apsirūpinimą“ baltymingais ir energetiniais pašarais. Pagal urėjos kiekį piene galima spręsti apie baltymų skilimą didžiajame prieskrandyje. Urėjos kiekis piene priklauso nuo kelių veiksnių: baltymų, energijos ir vandens suvartojimo; kepenų ir inkstų veiklos; šlapimo išsiskyrimo. Šeriamo visaverčiais pašarais suaugusio sveiko gyvulio organizme yra azoto pusiausvyra, t.y. su pašaru gauto azoto kiekis lygus išsiskyrusiam azoto kiekiui. Tai rodo, kad baltymų apykaita organizme normali ir urėjos piene randama 15-30 mg%. Jei piene urėjos nustatoma mažiau kaip 15 mg%, reiškia, kad karvių šėrimo racione trūksta baltymingų pašarų , jei nustatoma daugiau kaip 30 mg% tuomet daugiau azoto urėjos pavidalu išsiskiria su pienu ir tai rodo, kad pašarai naudojami neefektyviai, bei didėja pieno savikaina.

Versija spausdinimui   

 
Kopijuoti, platinti be UAB „Pieno tyrimai“ sutikimo DRAUDŽIAMA